Prijenosne klime, poznate i kao mobilne ili prenosive klime, su samostojeći uređaji za hlađenje zraka koji se mogu premještati iz jedne prostorije u drugu. Ovi uređaji se koriste za rashlađivanje manjih prostorija ili pojedinih područja u domovima, uredima ili drugim zatvorenim prostorima.

Prijenosne klime obično imaju ispušni crijevo ili cijev za odvod tople zraka koja se provodi kroz prozor ili otvor u zidu. One koriste kompresorsko hlađenje ili tehnologiju isparavanja kako bi uklonile toplinu iz zraka u prostoriji. Prijenosne klime često imaju i funkcije ventilacije, dehumidifikacije i ponekad grijanja.

Prednosti prijenosnih klima uključuju jednostavnu instalaciju, fleksibilnost pri premještanju, nisu potrebne trajne instalacije ili promjene na zgradama te su relativno dostupne u usporedbi s ugradbenim klima sustavima. Međutim, prijenosne klime imaju nižu kapacitet hlađenja u usporedbi s centralnim sustavima klimatizacije i mogu biti glasnije tijekom rada.

Marka Model Kapacitet (BTU) Energetska učinkovitost (EER) Cijena (€)
De’Longhi Prijenosna Klima PAC AN112 11,000 2.6 ~600€
Honeywell Prijenosna Klima MN10CES 10,000 3.1 ~507€
Electrolux Prijenosna Klima EXP09HN1W6 9,000 2.8 ~467€
Toshiba Prijenosna Klima RAC-PD1011CRU 10,000 3.0 ~493€
LG Prijenosna Klima LP1217GSR 12,000 2.5 ~627€
AEG Prijenosna Klima AXP26U338CW 9,000 2.9 ~550€
Beko Prijenosna Klima BP11035E 12,000 2.7 ~700€
Samsung Prijenosna Klima AF9000 14,000 2.6 ~900€
Daikin Prijenosna Klima ARC466A27 10,000 3.2 ~530€
Midea Prijenosna Klima 3-in-1 Portable 8,000 2.8 ~350€

Napomena: Energetska učinkovitost (EER) je mjera energetske učinkovitosti klima uređaja. Veći EER označava bolju energetsku učinkovitost.

Sadržaj

Namjene prijenosnih klima

Rashlađivanje prostora hladnim zrakom

Glavna namjena prijenosnih klima je pružiti hlađenje i smanjiti temperaturu u prostorijama. To ih čini korisnima tijekom vrućih ljetnih mjeseci ili u područjima s visokim temperaturama.

Lokalizirano hlađenje

Prijenosne klime se često koriste za hlađenje određenih područja ili prostorija, posebno onih koje nisu klimatizirane ili nemaju centralni sustav hlađenja. To omogućava korisnicima da ciljaju hlađenje samo na područja koja su im potrebna, što može biti energetski učinkovitije od hlađenja cijele zgrade.

prijenosna klima za kucu mobilna klima

Privremeno ili mobilno hlađenje

Prijenosne klime su idealne za situacije u kojima je potrebno privremeno rashlađivanje, poput najma stanova ili kuća, ureda, soba u hotelima ili putničkih prikolica. Budući da su prenosive, mogu se lako premještati iz jedne prostorije u drugu prema potrebi.

Alternativa u situacijama bez ugradbenog rashladnog sustava

Prijenosne klime pružaju alternativu kada nema mogućnosti ili financijskih sredstava za instalaciju centralnog ili ugradbenog sustava klimatizacije. One omogućuju ljudima da brzo i privremeno postignu hladniji prostor doma bez potrebe za trajnim promjenama na zgradama.

Važno je napomenuti da prijenosne klime nisu prikladne za sve situacije, posebno za veće prostore ili cijele zgrade, jer njihov kapacitet hlađenja obično nije tako visok kao kod centralnih sustava klimatizacije.

Instalacija prijenosne klime

Priprema prijenosne klime

  • Pročitajte upute proizvođača: Svaka prijenosna klima može imati specifične zahtjeve za instalaciju, pa je važno prvo pročitati upute i smjernice koje dolaze s uređajem.
  • Odaberite prikladnu lokaciju: Odaberite mjesto u prostoriji gdje će klima biti postavljena. To obično uključuje blizinu prozora ili otvora za odvod zraka i električne utičnice.

Montaža ispušnog crijeva

  • Priključite ispušno crijevo: Priključite jedan kraj ispušnog crijeva na stražnji ili gornji dio prijenosne klime.
  • Postavite ispušno crijevo prema van: Izvedite ispušno crijevo prema van kroz prozor, otvor za odvod zraka ili otvor u zidu. Koristite priložene ploče za prozor ili brtve kako biste zatvorili praznine oko crijeva.

Električno spajanje prijenosne klime

  • Uključite kabel napajanja: Priključite kabel napajanja prijenosne klime u odgovarajuću električnu utičnicu. Pripazite na opterećenje struje i koristite posebne utičnice za klima uređaje ako je potrebno.

Podešavanje i uporaba prijenosnog klimatskog uređaja

  • Podesite postavke: Slijedite upute proizvođača kako biste postavili željenu temperaturu i druge funkcije na prijenosnoj klimi.
  • Provjerite protok zraka: Osigurajte da protok zraka kroz ispušno crijevo nije blokiran i da nema prepreka.

Važno je napomenuti da je postupak instalacije prijenosne klime specifičan za svaki model, pa se uvijek savjetuje da slijedite upute proizvođača kako biste osigurali ispravnu i sigurnu instalaciju. Ako niste sigurni ili niste vješti u električnim radovima, uvijek se obratite stručnjaku za pomoć.

prijenosna klima s ovlazivacem zraka

Cijene prijenosnih klima

Cijene prijenosnih klima mogu varirati ovisno o različitim faktorima kao što su marka, model, kapacitet hlađenja i dodatne funkcionalnosti. Općenito, raspon cijena za prijenosne klime može biti sljedeći:

Niži raspon prijenosnih klima

U ovom rasponu cijena možete pronaći osnovne modele prijenosnih klima koji imaju manji kapacitet hlađenja. Cijene se obično kreću od otprilike 100 do 300 eura.

Srednji raspon prijenosnih klima

U srednjem rasponu cijena možete pronaći kvalitetnije modele s većim kapacitetom hlađenja i dodatnim funkcijama poput daljinskog upravljača, programabilnog timer-a i dehumidifikacije. Cijene se kreću otprilike od 300 do 600 eura.

Viši raspon prijenosnih klima

U višem rasponu cijena možete pronaći visoko kvalitetne prijenosne klime s vrhunskim performansama i naprednim značajkama. To mogu biti uređaji s većim kapacitetom hlađenja, mogućnošću grijanja, pametnim funkcionalnostima ili visokom energetskom učinkovitošću. Cijene se kreću od 600 eura pa naviše.

Važno je napomenuti da se cijene mogu razlikovati ovisno o kompleksnosti montaže, tržištu, lokaciji i promjenjivim faktorima kao što su sezonski popusti i promocije. Također, troškovi dodatne opreme poput ispušnih crijeva (osim u slučaju klima bez ispušnih cijevi), nosača za prozor ili dodatnih filtera mogu biti dodatni. Preporučuje se provjeriti lokalne trgovine, internetske prodavaonice i usporediti cijene različitih marki i modela prijenosnih klima prije donošenja odluke o kupovini.

najbolja prijenosna klima

Često postavljana pitanja o prijenosnim klimama

Koje su napopularnije marke prijenosnih klima

Neki od vodećih proizvođača prijenosnih klima uključuju sljedeće.

De’Longhi: De’Longhi je poznati talijanski brand koji proizvodi razne električne uređaje, uključujući i prijenosne klime. Imaju širok raspon modela s različitim kapacitetom hlađenja i dodatnim značajkama.

LG: LG je globalno poznati brand koji nudi širok spektar proizvoda za kućanstvo, uključujući prijenosne klime. Njihove klime karakterizira visoka kvaliteta, energetska učinkovitost i moderni dizajn.

Honeywell: Honeywell je poznat po proizvodnji različitih proizvoda za kontrolu klime, uključujući i prijenosne klime. Njihove klime nude učinkovito hlađenje s dodatnim funkcijama poput dehumidifikacije i filtracije zraka.

Friedrich: Friedrich je američki brand koji se ističe po svojim visokokvalitetnim proizvodima za klimatizaciju. Njihove prijenosne klime su poznate po izdržljivosti, performansama i tišem radu.

Frigidaire: Frigidaire je još jedan poznati brand u industriji kućanskih aparata. Njihove prijenosne klime nude različite kapacitete hlađenja i dodatne značajke, a odlikuje ih pouzdanost i jednostavna upotreba.

Koliko električne energije troše prijenosni klima uređaji

Potrošnja električne energije prijenosnih klima može značajno varirati ovisno o različitim faktorima kao što su model klime, kapacitet hlađenja, trajanje rada, postavke temperature i energetska učinkovitost uređaja.

Potrošnja energije prijenosnih klima obično se izražava u električnoj snazi (izraženoj u vatima – W) ili električnoj potrošnji (izraženoj u kilovat-satima – kWh).

Kada razmatrate potrošnju energije prijenosne klime, korisno je pogledati njezinu energetsku oznaku. Energetska oznaka pruža informacije o energetskoj učinkovitosti uređaja i može vam pomoći usporediti različite modele.

Općenito, prijenosne klime imaju nižu energetsku učinkovitost u usporedbi s fiksnim ili centralnim sustavima klimatizacije. Manji kapaciteti hlađenja obično troše manje energije, dok veći kapaciteti hlađenja mogu imati veću potrošnju energije.

Prijenosne klime

Koliku buku stvaraju prijenosne klime

Glasnoća prijenosnih klima može varirati ovisno o modelu, postavkama ventilatora i brzini rada. Obično se mjerenje glasnoće izražava u decibelima (dB).

Prijenosne klime imaju ventilator koji cirkulira zrak i kompresor koji stvara hlađenje. Oba ova elementa mogu generirati određenu razinu buke. Uobičajeno je da prijenosne klime proizvode buku između 50 dB i 60 dB.

Može li prijenosna klima ohladiti velike prostorije?

Prijenosne klime obično imaju ograničen kapacitet hlađenja u usporedbi s fiksnim ili centralnim sustavima klimatizacije. Njihov kapacitet hlađenja obično je optimiziran za manje do srednje veličine prostorija, kao što su spavaće sobe, dnevne sobe ili uredi.

Kako izabrati veličinu prijenosnog klima uređaja?

Kako biste pojednostavili odabir veličine prijenosnog klima uređaja, izmjerite površinu prostorije koju želite hladiti. Zatim pronađite prijenosni klima uređaj s preporučenim kapacitetom hlađenja od oko 20 BTU po kvadratnom metru. Ako niste sigurni, konzultirajte se s profesionalcem za klimatizaciju.