Stropne klima uređaji, poznate i kao kasetne klima uređaje, tip su klima uređaja koji se obično instaliraju u stropne prostore. Ovi uređaji su popularni u komercijalnim i industrijskim okruženjima, kao što su uredi, trgovine, restorani i hotelske sobe, ali se također koriste u stambenim prostorima koji zahtijevaju napredne hlađenje i grijanje.

Kasetne klima jedinice su snažne, učinkovite i nude široko polje hlađenja. Zrače hladni zrak u svim smjerovima, omogućujući učinkovito hlađenje velikih prostora. One se ugrađuju u stropne prostore, čineći ih manje upadljivima nego zidne jedinice i nudeći čist, moderan izgled.

Jedan od glavnih prednosti stropnih klima uređaja je njihova diskretnost i estetska privlačnost. Budući da su ugrađene u strop, one su manje upadljive i ne ometaju pogled. Također, budući da su ugrađene na visokoj poziciji, one su u stanju učinkovito hladiti prostor kroz slobodnu cirkulaciju zraka.

Stropne klima uređaje obično kontroliraju daljinskim upravljačima, zidnim kontrolerima ili pametnim aplikacijama, pružajući korisnicima fleksibilnost i lakoću upotrebe. Mnoge moderne jedinice također uključuju napredne funkcije kao što su tihi rad, energetska učinkovitost, filtracija zraka i programabilne postavke.

Važno je napomenuti da instalacija stropnih klima uređaja zahtijeva stručnost i iskustvo, te bi je trebao obavljati stručnjak. Također, održavanje ovih uređaja, uključujući redovito čišćenje i servisiranje, ključno je za njihov dugovječni rad i učinkovitost.

Cijene stropnih klima

Marka Model Kapacitet hlađenja (BTU) Energetska učinkovitost (EER) Cijena (€)
Daikin Stropna Klima FCQG50F 17,000 3.5 ~1200€
Mitsubishi Stropna Klima PCA-M50KA 17,000 3.6 ~1100€
LG Stropna Klima AT-Q24GPLY2 20,000 3.5 ~1300€
Fujitsu Stropna Klima ABTG24L 19,000 3.4 ~1250€
Toshiba Stropna Klima RBC-ASM12E-EN 20,000 3.5 ~1300€
Samsung Stropna Klima AC035MNLDKH/EU 17,000 3.6 ~1100€
Carrier Stropna Klima 42NQV035M 19,000 3.4 ~1200€
Haier Stropna Klima ABH035GSEA 20,000 3.5 ~1300€
Panasonic Stropna Klima S-36PU1H5 19,000 3.6 ~1200€
Bosch Stropna Klima CAC Commercial 18,000 3.5 ~1150€

Razlike stropnih klima u odnosnu na zidne klima uređaje

Stropne i zidne klima uređaji imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke, a odabir između njih često ovisi o specifičnim potrebama prostora i vašim osobnim preferencijama. Evo nekoliko ključnih razlika:

Estetika: Stropne klima jedinice su manje upadljive od zidnih jedinica. One su ugrađene u strop, tako da ne ometaju pogled. Zidne jedinice, s druge strane, moraju biti montirane na vidljivom dijelu zida.

Prostor: Stropne jedinice su idealne za hlađenje velikih prostora jer raspršuju hladan zrak u svim smjerovima. Zidne jedinice su više usmjerene i možda neće biti učinkovite u hlađenju velikih prostora.

Instalacija: Instalacija zidnih jedinica je obično manje složena i jeftinija od stropnih jedinica. Stropne jedinice zahtijevaju adekvatan stropni prostor i složeniju instalaciju.

Održavanje: Stropne jedinice mogu biti teže održavati jer se moraju pristupiti s visine. Međutim, neki modeli dolaze s lako dostupnim filterima i dijelovima za održavanje. Zidne jedinice su obično lako dostupne za održavanje.

Cijena: Stropne klima jedinice su obično skuplje od zidnih jedinica, kako u pogledu početnih troškova, tako i u pogledu instalacije. Međutim, njihova učinkovitost i estetska privlačnost mogu opravdati veći trošak.

ugradbena stropna klima

Instalacija stropne klime

Instalacija stropne, ili kasetne, klima jedinice je složen proces koji obično zahtijeva profesionalnu pomoć. Evo osnovnih koraka koje uključuje:

1. Procjena i planiranje: Prvi korak je procjena prostora kako bi se odredilo gdje će se jedinica postaviti. Idealno mjesto je centralna lokacija koja omogućuje ravnomjernu distribuciju zraka.

2. Priprema: Nakon što je mjesto odabrano, prostor se priprema za instalaciju. To može uključivati bušenje rupe u stropu, pripremu električnih priključaka i postavljanje odvodnih cijevi.

3. Montaža: Sama klima uređaj se zatim postavlja na strop. To obično uključuje montiranje kućišta u kojem će se smjestiti jedinica i postavljanje odvodnih cijevi.

4. Spajanje: Jedinica se spaja na vanjsku jedinicu putem električnih i hladnjakačkih cijevi. Ove cijevi moraju biti pažljivo postavljene kako bi se osigurao učinkovit protok zraka i kondenzata.

5. Testiranje: Nakon što je sve spojeno, sustav se testira kako bi se osiguralo da radi ispravno. Ovo uključuje provjeru temperature, protoka zraka i provjeru eventualnih curenja.

6. Završetak: Nakon testiranja, sve se komponente uredno postavljaju i završava se instalacija.

Dimenzije stropnih klima

Dimenzije stropnih klima uređaja, također poznatih kao kasetne klima uređaje, variraju ovisno o modelu i kapacitetu uređaja. Obično su dizajnirane da se uklapaju u standardne stropne ploče, koje su često kvadratne dimenzije poput 600x600mm ili 700x700mm za manje jedinice, ili 800x800mm ili 900x900mm za veće jedinice.

Međutim, veće jedinice, pogotovo one s većim kapacitetom hlađenja, mogu biti veće od standardnih stropnih ploča. Ove jedinice mogu imati dimenzije poput 950x950mm, 1000x1000mm ili čak i veće.

Debljina (visina) stropnih klima uređaja također može varirati, ali su obično dizajnirane da budu što tanje kako bi se mogle ugraditi u stropne prostore. Većina stropnih klima uređaja su između 200mm i 300mm dubine.

Zaključak o stropnim klimama

Stropne klima uređaji, poznate i kao kasetne klima uređaji, iznimno su učinkovite i pružaju odličan način za hlađenje i grijanje velikih prostora. Zahvaljujući svom dizajnu, mogu se integrirati u različite okruženja bez ometanja estetike prostora.

Unatoč nešto većoj cijeni i složenosti instalacije u usporedbi s drugim vrstama klima uređaja, njihova učinkovitost, dugovječnost i estetska privlačnost često opravdavaju dodatni trošak. Pored toga, mnogi moderni modeli nude napredne funkcije kao što su tihi rad, energetska učinkovitost, filtracija zraka i programabilne postavke.

Ipak, važno je uzeti u obzir da održavanje ovih uređaja može biti zahtjevnije, budući da su postavljeni u stropu. Redovito čišćenje i servisiranje ključni su za njihov dugovječni rad i učinkovitost.

Sve u svemu, stropne klima uređaji predstavljaju vrhunsku opciju za one koji traže učinkovit, pouzdan i estetski ugodan način za regulaciju temperature u svom prostoru. Kao i uvijek, preporučljivo je konzultirati se s HVAC stručnjacima ili profesionalcima kako bi se osigurala pravilna instalacija i održavanje ovih uređaja.